1924 yılında 3.sınıf milli tarih kitabında ULU HAKAN ın fotografı altında yazan not...
16-17 sene evvel memleketimizin başında hala istibdad belası ve Abdülhamid isminde cahil,zalim bir padişah vardı.Abdülhamid istiyordu ki,milyonlarca insan daima kendine esir etsin,kendisi Yıldız'daki sarayında zevk u safasında yaşasın.Abdülhamid bu maksatla mektepleri kapatıyor,kitapları yasak ediyor,gazeteleri çıkartmıyordu;çünkü bir memlekette cehalet olmadıkça zulüm ve istibdadda olamaz.
Abdülhamid'in zalim ve korkunç istibdad idaresinin memleketi ezip harap ettiği,uyuşturduğu,çöküş uçurumuna sürüklediği muhakkaktı.(Köprülüzade Mehmed Fuad,Milli Tarih,İstanbul-1340-1924)


''Bilseniz ne kara günlerdi.Türk milleti kan ağlıyordu''



Resmin altında ise şu yazıyor:’’İstibdad devrinin iğrenç bir timsali : İstibdad devrinin adamları zalim Abdülhamid’e tapınmaktan utanmazlardı.’’

Fuad Köprülü'nün Milli Tarih isimli kitabında,sayfa 6’da hayali bir resim göze çarpıyor:Sol tarafta Abdülhamid elleri arkasında ayakta duruyor,ayaklarına kapanmış biri ve kapanmaya hazırlanan el pençe divan duran başkaları dikkat çekiyor(Mustafa Armağan)

Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: