Beyoğlu'nda Galatasaray'dan tünele doğru giderken sol tarafta Postacılar Sokağı'ndan inerken tam karşıda heybetli bir bina yükselir. GLAVANİ APARTMANI.

Yüzyıldan uzun süredir varlığını sürdüren bina, Beyoğlu'nun bugünkü keşmekeşinden uzak, sakin bir sokağın en sonunda eski günlerini yad ediyor. Bugüne kadar o sokağa hiç girmemiştim. 

Nuri Kaymaz yine elimden tuttu, sokağa bodozlama daldık. Hollanda Konslosluğu'nun duvarı sokağın solunu tümden kaplıyor. Sağında birkaç tarihi bina ve tam karşıda Glavani.

Nuri Kaymaz başlıyor Anlatmaya: "Bu apartman ünlü levanten aile Glavaniler tarafından yapılmış. Bu aile Galata ve Pera bölgesinde gayrimenkul zengini. Bankalar Caddesi'ndeki eski merkez bankasına ait binanın yerinde eskiden Glavani Hanı varmış. Tepebaşı'ndaki Londra Oteli'nin yanında bu ailenin bir köşkü bulunurmuş. Köşkün bulunduğu sokağın adı da Glavani Sokak. Sokak halk arasında zaman içinde evrilmiş ve KALLAVİ SOKAK olmuş. Belediye de sokağın ismini bu şekilde değiştirmiş. Glavani Apartmanı'nın en büyük özelliği ise, ilk kuruluş yıllarında İTTİHAD ve TERAKKİ'nin bazı gizli toplantılarını burada yapmış olması.







Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: