Sıradaki yanılanımız Ahmet İzzet Paşa . Kendisi II.Meşrutiyet için II.Abdülhamid karşıtı olmuş, Ahmet Tevfik Paşa kabinesinde Dahiliye Nazırlığı yapmış ve sadrazamlığı sırasında Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalamıştır . II.Abdülhamid'i zalim ve baskıcı zannetmiş, başından geçenlerden sonra hiç de öyle olmadığı kanısına varmıştır.

***

"Yerli ve yabancı kim temas etmişse Sultan Hamid'in zeka ve keskin görüşlülüğünü tasdike hemfikirdir. Şöhret bulduğu derecede zalim ve kahredici olmadığına, saltanatı zamanında başımdan gelip geçenlere bakıp düşündükçe ben
vicdanen hükmetmekteyim. Kendisi, jurnal* olunan adamdan umduğu şer ve zararı uzaklaştırmak için işten el çektirme ve sürme gibi muameleleri irade ederse de, tecrübe ve müşahedelerime nazaran kimsenin hayatına, rızkına, istikbaline kastı yoktu. Saltanat zamanında işitilen isnadlar*, Meşrutiyet'te hiçbir zorlukla karşılaşmadan yapılan araştırma ve soruşturmalar ile doğrulanamadı.."

Ahmet İzzet Paşa
(Feryadım, Cilt 1, Nehir Yayınları,
İstanbul, 1992, Sayfa:41)


*Jurnal: II.Abdülhamid'in özel hafiye teşkilatına yapılan ihbarlar.
*İsnad: Yükleme, atfetme, iftira.

Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: