Barbaros Hayreddin Paşa 21 Eylül 1534 yılında bizzat kendisi tarafından yazdırılmış Barbaros Vakfiyesi’nde Beşiktaş’taki medrese yanına yaptırdığı türbeye defnedilmesini isteyerek "Beni leb-i deryaya gömün. Ben leventlerimin sesini ve denizin hırçın dalgalarını duymak istiyorum" demiş ve kabrinin üzerinde kandil yakılmasını vasiyet etmiştir. Beşiktaş'ın boğazı gören -şimdiki iskele önündeki meydanda- bulunmakta olan türbe 1541 yılında Mimar Sinan tarafından
Osmanlı klasik mimarisine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Kesme taştan, sekizgen planlı olarak yapılmış ve kubbesi sekizgen kasnak üzerindedir. Kapı önündeki revak, mermer iki sütunla taşınan sivri kemer üzerine çapraz tonozun oturtulmasıyla oluşturulmuştur. Kapı girişinde "Allahümme iftah lehu ebvabel Cenne" (Allah’ım O’na Cennetin Kapılarını Aç) yazan sülüs bir levha vardır. Ayrıca giriş kapısı üzerindeki kitabede "Hâzâ Türbe-i Fatih-i Cezâyir ve Tunus, Merhum Gazi Kapudan Hayreddin Paşa Rahmetullahi Aleyh, Sene 948 (Rûmi) "yazmaktadır.
Türbenin yedi cephesinde iki sıra halinde toplam 14 pencere bulunur. Pencere üstü ve kubbesi kalem işleriyle bezelidir. Türbenin içinde Kaptan-ı Derya Cafer Paşa, Barbaros'un oğlu ve eşinin mezarları da yer alır.

Türbe sürekli açık olmayıp, sadece 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve 4 Nisan Deniz Şehitlerini Anma Günü gibi özel günlerde resmi ziyarete açılmaktadır. Makamı Cennet olsun. Amin.
Merhum Gazi 
Kaptân-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa 


Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: