KEMÂL KAPLAN
28 Ağustos 2015

1976'da DDKD (Devrimci Demokrat Kültür Derneği)'nden ayrılan bir grup KAWA Yayınevini kurar. Örgütün adı da KAWA olur. KAWA Maoist fikirleri benimseyen Kürtçü bir örgüt olarak, PKK'dan çok daha güçlü bir yapılanma içine girmiştir. Henüz silahlı eylem yapılmamış, örgütsel yapılanma devam etmektedir. Örgütün silahlı kanadı Kızıl Peşmergeler çok sonra örgüt içinde oluşturulmuştur. (1979 yılında)

Yayınevinin çıkardığı KAWA adlı derginin yazı işleri müdürü olan Müfit Bayram, aynı zamanda örgütün lider kadrosunda yer almaktadır.

Müfit Bayram ve Muhtar kod adlı Mehmet Polat örgüt içinde aynı kıza aşıktır. Fakat yasak bir tutkudur onların ki, zira KAWA prensipleri, örgüt içinde kadın-erkek ilişkisini men etmiştir. Hatta Örgüt mensupları dışarıda bile çapkınlık yapamazdı. Alkol kullanmaları bile yasaktı. Kawacı Nuri Kaymaz'ın aktardığına göre, bir gün örgüt toplantısına alkollü gelen biriyle örgüt tüm bağlantılarını koparımıştır.

Biz yeniden bu yasak aşka ve KAWA'nın bu aşk yüzünden dağılma hikâyesine dönelim.

Müfit ve Muhtar örgüte silah sağlamak için, İstanbul'daki bir askeri birlikte, vatani görevini yapan bir asker ile anlaşır. Asker, birlikten çaldığı 4-5 adet G-3 piyade tüfeğini iki kişiye teslim eder. Akabinde asker yakalanır ve konuşur. Müfit ve Muhtar göz altına alınır.

Bu arada iki kişinin aşık olduğu kız aslında Müfit'i sevmektedir. Muhtar durumu bir türlü kabullenmek istemez.

Müfit ve Muhtar sorgulanır, bir süre cezaevinde kalıp, delil yetersizliğinden tahliye olurlar. Aşkına karşılık bulamayan Muhtar için bir fırsat doğmuştur. Herkese Müfit'in sorguda konuştuğunu söyler. Örgüt ile Müfit arasında bir uçurum doğmuştur. Müfit'in çok önemli bir görevi daha vardır. Adıyaman kırsalında yeni yeni eğitimlere başlayan KIZIL PEŞMERGE'nin örgüt içindeki bağlantısı Müfit'tir. Müfit, Nuri Kaymaz'a direktifleri verir. Nuri Adıyaman'a gider bunları Kızıl Peşmerge'ye bildirir.

Örgüt içinde böylesine kilit bir rolü olan Müfit'e herkes bir gammazcı ve bir köstebek olarak bakar. İpler iyice gerilir. Müfit'e son derece bağlı olan Kızıl Peşmerge ile KAWA'nın arasında da bir kopma yaşanır.

Bir süre sonra, polis KAWA merkezine baskın yaparak, örgütün lider kadrosunu yakalar. KAWA çökerken, Müfit'in konuşmadığı anlaşılır. Muhtar aşkı için örgüte ihanet etmiş, kuvvetle muhtemel sorguda öten Muhtar olmuştur.

Gözaltından kurtulanlar her biri bir başka yere dağılır. Müfit ve sevgilisi yurt dışına çıkarak evlenirler. (Halen mutlu bir beraberlikleri bulunuyor.)

Muhtar Fransa'ya kaçıyor. Orada uyuşturucu ticaretine bulaşıyor. Daha sonra fidye için bir çocuk kaçırıyorlar. Fransız polisinin yaptığı operasyon sonucu Muhtar hayatını kaybediyor.
KAWA'nın diğer lider kadrosu, Suriye'nin Türkiye sınırında bulunan Kamışlı şehrine gidiyor. 12 Aralık 1980 tarihinde bir baskınla KAWA'nın tüm kadrosu öldürülüyor.

Çocuk ve kadınların da öldürüldüğü baskını, Suriye tarafından dönemin Hafız Esad rejimine bağlı güçler ile Türkiye tarafından özel bir timin operasyon yaptığı, bu operasyonun başında Veli Küçük'ün olduğu timin içinde ise Cem Ersever'in bulunduğu söyleniyor.

Genel kanı; KAWA'nın çökertilmesi ile PKK'ya zemin hazırlanmıştır. KAWA'nın yok edilmemesi durumunda PKK'nın gelişmesi mümkün değildir. 

Kızıl Peşmerge'nin sonunu daha önce yazmıştım. Lakin okumayanlar için kısaca onu da özetleyeyim: KAWA'ya yapılan baskın 12 Eylül'le başlıyor. Kızıl Peşmerge dağda olduğu için 12 Eylül'den haberleri yok. Nitekim KAWA ile Kızıl Peşmerge arasındaki tek irtibat Nuri Kaymaz. İstanbul, Adıyaman arasında mekik dokuyor. Dikkatleri çekmemek için bu iki şehir arasında memleketi Malatya'yı kullanıyor. Her defasında Malatya'ya sonra Adıyaman'a gidiyor. 12 Eylül'de Nuri Malatya'dadır. Ne yapacağını bilemez. Bir-iki hafta bekler. Merkez çökmüştür. Adıyaman'a gider durumu anlatır. Kızıl Peşmerge'yi dağıtır. İçlerinden bir kısmı Kamışlı'ya gider.

(Yukarıdaki anlatılanlar NURİ KAYMAZ'ın yayınlanmamış hatıratından alınmıştır.)

DİKKAT: TÜM HAKLARI SAKLIDIR. Yazının izinsiz olarak BİR KISMI VEYA TAMAMININ her türlü ortamda kullanılması, 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunu gereğince yasaktır. Sanal ortamda sadece link verilerek paylaşılabilir.



Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: