Nuri Kaymaz, Güney Han'ın önünde eski günleri yâd ediyor.
Güney Han'ın ikinci katında Yılmaz Güney 'Güney Dergisi'ni çıkarıyordu.
YIL: 1979
Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii yan sokağında bugünkü Atıf Yılmaz Caddesi'nde, tarihi Hacı Abdullah Lokantası'nın tam karşısındaki Güney iş hanının ikinci katında Yılmaz Güney, 'Güney Dergisi'ni çıkarıyordu.
Dergi girişimlerine 1974 yılında cezaevinde başlayan Yılmaz Güney ideolojik ve edebi bir yayın ortaya çıkararak, kendi fikir ve düşüncelerini kaleme alma fırsatı bulmuştu. Derginin yazı işleri müdürü Nihat Behram idi.
KAWA mensubu olan Nuri Kaymaz, sık sık Güney Dergisi'ne gidiyor, yayınlanması için yazılar ve şiirler getiriyordu. Yılmaz Güney hapisteydi.
Zaman içinde Nuri Kaymaz, KAWA toplantılarında Yılmaz Güney'den söz etmeye başladı. KAWA yöneticileri Güney'in örgüte davet edilmesini tartışmışlardı. Öyle ya, Yılmaz Güney'in KAWA'ya katılması örgütün popülaritesini bariz arttıracaktı.
Kaymaz'a Yılmaz Güney ile KAWA yöneticilerinin buluşturulması görevi verildi. Genç KAWA'cı Ağa Camii'nin köşesini heyecanla dönerken, bir taraftan da endişeliydi. Henüz 16 yaşında olan Nuri'yi ciddiye almayabilirlerdi. Cami avlusunun yanından geçerken, müezzin öğle ezanını yanık yanık okumaya başladı. İstiklâl Caddesi keşmekeş ve hengâmeye teslim olmadığı yıllardı. Sükûnetin hakimiyeti, ünlü semtin her yerinde hissediliyordu.
Genç Nuri, ezanla irkildi. KAWA her ne kadar Maoist örgüt ise de, İslâm peygamberinin dünyayı etkisi altına alan devrimleri tartışılırdı. Güney Han'ın merdivenlerini tırmanırken, Nuri Kaymaz endişelerinin yok olduğunun farkına bile varmamıştı.
Birer ikişer çıktığı merdivenler onu önemli bir arabuluculuğa ulaştıracaktı. Durumu Nihat Behram'a anlattı. Behram, cezaevine ziyarete giderken, Nuri'nin de gelmesini istedi. Nuri Güney'i ilk gördüğünde heyecandan kekelemeye başladı. Oldukça kibar olan Güney, Kafasında canlandırdığı karaktere uymuyordu.
KAWA yöneticileri, Güney ile birkaç kez görüşmeye gitmişlerdi. Bir sonuç alamamış olmalarına rağmen, görüşme Yılmaz Güney için son derece verimkârdı. Zira bir müddet sonra 8-10 KAWA'cı Yılmaz Güney saflarına geçti.
KAWA yöneticileri, Güney ile birkaç kez görüşmeye gitmişlerdi. Bir sonuç alamamış olmalarına rağmen, görüşme Yılmaz Güney için son derece verimkârdı. Zira bir müddet sonra 8-10 KAWA'cı Yılmaz Güney saflarına geçti.
Post A Comment:
0 comments: